Etusivulle >>
Etusivu
Uutisia
Esittely
Koirani
Pennut
Kasvatit
Rotuinfo
Linkit
In english
Rotuinfo

Millainen on Lapinporokoira?

Lapinporokoira polveutuu poronhoitoalueella paimentamiseen käytetyistä koirista, joita saamelaiset käyttivät muun muassa apunaan siirtäessän poroja laitumelta toiselle. Lapinporokoiria käytetään edelleen alkuperäisessä työssäänporokoirina ympäri Lappia mutta rotu on myös vakiinnuttanut asemansa monipuolisena harrastus- ja seurakoirana.

Vaikka perinne porokoirien käytöstä paimennustyössä on ikivanha on lapinporokoira virallisena rotuna vielä suhteellisen nuori. Rekisteri on edelleen avoin ja rotuunoton kautta lapinporokoiriksi voidaan rekisteröidä poronpaimennustyössä poronhoitoalueella olevia koiria ja näiden ensimmäisen polven jälkeläisiä.

Lapinporokoira on keskikokoinen, korkeuttaan pidempi ja hyvinkulmautunut, tyypillinen ravaajarakenteinen koira. Turkki on karheaa ja koostuu suorasta peitinkarvasta sekä tiheästä pohjavillasta. Karvan pituus on tavallisesti keskipitkää, mutta myös pitkä karva sallitaan. Sallitut värit ovat musta, parkki ja riista, merkeillä tai ilman.

Luonteeltaan lapinporokoira on avoin, ystävällinen, suhteellisen rauhallinen yhden ihmisen/perheen koira, joka suhtautuu tavallisesti vieraisiin ihmisiin ja koiriin kohteliaan välinpitämättömästi suuremmin liehakoimatta. Miellyttämisenhaluisena ja nopeaoppisena rotuna lapinporokoira on helposti koulutettavissa ja soveltuu moniin eri harrastuslajeihin. Rotu on tavallisesti myös herkkähaukkuinen, omaa hillityn vahtimistaipumuksen ja on pihassa pysyvä. Siinä missä muutkin koira myös lapinporokoira tarvitsee hyvän peruskoulutuksen.

Rodussa voi kuitenkin esiintyä suurtakin vaihtelua niin ulkonäössä ja luonteessa johtuen rotuunotettujen käytöstä jalostuksessa. Rotuunottojen myötä on saatu myös tervetullutta lisää lapinporokoiran kapeaan geenikantaan.

Lapinporokoiran terveystilanne on suhteellisen hyvä ja terveystarkastusten määrä
on tasaisessa kasvussa. Yleisimmät rodussa esiintyvät sairaudet ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, epilepsia, perinnölliset silmäsairaudet PRA, HC, RD & PHTVL/PHPV sekä lonkkavika.

Kiinnostus rotua kohtaan on viime vuosina tasaisesti lisääntynyt, rekisteröintimäärät ovat kasvussa ja rodunharrastajien ja kasvattajien määrä on kasvanut.