Etusivulle >>
Etusivu
Uutisia
Esittely
Koirani
Pennut
Kasvatit
LinkitIn english

Vuosittain kennelistäni lähtee maailmalle 2-3 pentuetta huolella harkitsemistani yhdistelmistä  Tavoitteenani kasvatuksessa on terve, hyvän ja rodunomaisen luonteen sekä rakenteen omaava koira. Ensisijaisesti painotan kasvatuksessani luonnetta ja terveyttä. Haluan kasvattaa yhteistyöhaluisia, avoimia ja hyväntahtoisia lapinporokoiria. Koiria, jotka ovat paitsi mukavia perheenjäseniä ja sopivat erilaisiin harrastuksiin myös sopivat mahdollisuuksien mukaan tietenkin rodun alkuperäiseen työhön poropaimenena. Jokaista yhdistelmää suunnitellessani toiveissani on saada aikaiseksi sellaisia lapinporokoiria, jotka haluaisin itsekin omistaa.

Pyrin välttämään sairausriskien kertaamista enkä halua käyttää koiraa, jolla on perinnöllinen silmäsairaus(PRA, HC, GRD, TRD tai PHTVL/PHPV asteet 3-6), lonkkaniveldysplasian aste D tai E tai kyynärniveldysplasian aste 2 tai 3. Myös koiran perusterveyden tulee olla hyvä.

Haluan pitää pentueiden sukusiitosasteet matalina. Korkean sukusiitoksen tuomat edut katson olevan liikaa ulkonäköpainotteiset enkä koe siitä olevan hyötyä omalle kasvatukselleni ja näin pienikantaiselle rodulle, jossa koirat jo valmiiksi ovat enemmän ja vähemmän jotakin kautta toisilleen sukua.

Toivon kasvattieni täyttävän myös rotumääritelmän kriteerit. Mittasuhteet, turkki ja luusto ovat tällä hetkellä ne asiat joihin haluan erityisesti kiinnittää huomiota kasvatuksessani. Yhdistelmiä suunnitellessani panen kuitenkin enemmän arvoa kokonaisuudelle kuin yhdelle tietylle asialle ja pyrin yhdistämään kaksi toisiaan täydentävää koiraa.

Uroksia valitessani haluan käyttää kantaa mahdollisimman laajasti ja valitsen mielelläni uroksia, joilla ei ole aiempia jälkeläisiä. Narttu tulee tekemään vain kaksi pentuetta tai korkeintaan kolme riippuen sen aiemmista pentueista tai jos katson sillä olevan vielä annettavaa rodulle.

Kokemukseni mukaan lapinporokoirat tavallisesti astuvat normaalisti, synnyttävät helposti ja hoitavat pentunsa hyvin. Jatkossakin haluan näin olevan ja toivon omilla valinnoilla voivani vaikuttaa siihen. En käytä keinosiemennystä kuin poikkeustapauksissa (uros on vanha, asuu ulkomailla tai loukkaantumisen vuoksi ei voi luonnollise
sti astua) eikä narttua pakkoastuteta tai keinosiemennetä vain pentujen saamiseksi, oli narttu kuinka hyvä tahansa, jos se astutusyritys toisensa jälkeen ei ole halukas luonnollisesti astuttavaksi.

Tavoitteenani on toteuttaa yhdistelmiä, joilla jatkaa kasvatustyötä. Tämän vuoksi tulen toisinaan toteuttamaan myös pentueita, joissa ulkonäkö ei välttämättä vastaa mielikuvaani ihanne-lpk:sta. Näen kuitenkin nämä pentueet yhtenä linkkinä ketjussa ja toivon niistä olevan hyötyä omalle kasvatustyölleni ja koko rodulle. En suunnittele siis vain seuraavaa pentuetta vaan myös tulevia sukupolvia. Haluan nähdä mielessäni mahdollisuuden jatkaa suunnittelemastani pentueesta ainakin seuraavat kaksi polvea tiedostaen kuitenkin sen että alustavat suunnitelmat tulevat mahdollisesti muuttumaan matkan varrella.

Kasvattaminen vaatii mielestäni avoimuutta, pitkäjänteisyyttä, kykyä ottaa vastaan pettymyksiä ja tehdä kompromissejä. Täydellistä yhdistelmää ei ole olemassakaan. En voi kuitenkaan luvata koiraa, joka on varmasti koko ikänsä terve tai kaikinpuolin täydellinen harrastus- /näyttelykoira. En usko että kukaan kasvattaja pystyy siihen. Ongelmien ilmaantuminen ei tietenkään tunnu mukavalta mutta niiden salaaminen ei auta muita kasvattajia tai rotua.

Loij-jan Diana, © Kaisa Hurme